Liderlik ve Yönetim
Anketleri

Şablonlar ve Sorular

Çalışanların işlerinden ne kadar memnun olduklarını öğrenmeniz ve anlamlı iyileştirmeler yapmanız mı gerekiyor?

Çalışanlarınızın işlerine ne kadar bağlı olduklarını anlayarak iş ortamını geliştirebilirsiniz

Bir şirketin dağıtabileceği en önemli anketlerden biri, yönetici etkinliği anketi olarak da bilinen liderlik anketidir. Liderlik ve yönetim ekiplerinin nasıl performans gösterdiğine dair fikir verir. Çalışanlar yönlendirme, içgörü ve doğal olarak liderlik için üstlerine bakarlar. İşini iyi yapmayan bir liderleri varsa, departmanın geri kalanı bundan zarar görebilir. Bir liderlik-davranış anketi, bir şirketin liderlik ekibi hakkında daha fazla bilgi edinmek için harika bir yerdir.

Yönetim performansı anketinin faydaları

Yönetim hakkında geri bildirim, bir şirketin ne kadar iyi işlediğini daha iyi anlamak için inanılmaz derecede faydalı bir araçtır. Yönetim performansı anketi, İK anketlerinin en popüler türlerinden biridir.

Araştırmalar, bağlılığı yüksek bir yöneticiye sahip olan çalışanların kendilerinin de bağlılıklarının yüksek olma ihtimalinin yüzde 60 daha fazla olduğunu göstermiştir. Eğer bir şirketin bağlı olmayan ya da doğru türde olmayan liderleri varsa, bu durum şirketin kârlılığına zarar verebilir. Bir yönetici etkinliği anketi dağıtmak, şirket liderliğinin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin içgörü sağlamaya yardımcı olabilir. Bu, çalışanlar üzerinde olumlu aşağı yönlü etkileri teşvik edebilir.

Çalışanlar için liderlik anketi sorularının önemi

Kurumsal dinamikler alanında, etkili liderlik anketi soruları hazırlamak, çalışan bağlılığı ve algılarının nabzını ölçmek için hayati önem taşır. Bu sorular sadece çalışan memnuniyeti ve motivasyonunu değil, aynı zamanda liderlik ve yönetim etkinliğinin özünü de kapsamalıdır.

Liderliğe odaklanan çalışan anketi soruları, ekip üyelerinin ek sorumluluklar üstlenmeye istekli olup olmadıklarını sorgulayarak bağlılık ve hesap verebilirlik düzeylerine ışık tutabilir.

Ayrıca, yönetim etkinliğine ilişkin anket soruları, liderlerin sürekli olarak etkili kararlar alma ve ekiplerinde sorumluluk duygusunu teşvik etme becerilerini geliştirebilir. Bütünsel bir değerlendirme arayışında, Net Tavsiye Skoru ve anket yanıtlama oranı gibi faktörler liderliğin genel çalışan memnuniyeti üzerindeki etkisini ölçebilir. Ek olarak, bire bir toplantılar için hedeflenen sorguların dahil edilmesi, çalışanlara yöneticilere endişelerini ve beklentilerini sorabilecekleri bir platform sağlayarak kurum içindeki şeffaflığı ve iletişimi daha da artırabilir.

“İşletme Sahiplerinin Anket Yanıt Oranlarını Artırmalarına Yardımcı Olacak İpuçları” başlıklı blogumuzu okuyun.

Yönetici anketi geri bildirimi

Yönetici anketleri faydalıdır çünkü mevcut liderlerin daha iyi liderler olmalarına yardımcı olmak için gereken bilgileri sağlarlar. Bir anketin sonuçları incelendikten sonra, şirket içinde değişiklik yapmak için bu bilgilerden yararlanılabilir. Bu noktadan sonra, daha iyi liderlik uygulamaları şirkette daha fazla güven oluşturacaktır. Buna karşılık, çalışanlar görmek istedikleri değişiklikler uygulandığı için kendilerini daha değerli ve takdir edilmiş hissedeceklerdir.

Şirkette hayranlık duyduğunuz liderler kimler?

Bir liderlik geri bildirim anketi, yönetici memnuniyet anketi veya performans yönetimi anketi dağıtırken, şirketin hangi üstlerinin çalışanlar tarafından beğenildiğini öğrenmek için zaman ayırın. Çalışanlara yönelik bir liderlik anketinin, çalışanların hangi lider tipinden ilham aldıkları ve neden böyle hissettikleri hakkında sorular içermesi iyi bir fikirdir.

Bir yönetim anketi, hem çalışan memnuniyeti hem de şirket kültürü anketlerine harika bir ektir.

Sonuçları analiz etme zamanı geldiğinde, onları diğerlerinden ayıran ortak bir dizi beceri ve uzmanlığı paylaşan birkaç lider olacaktır. Çalışanların ne tür bir liderlik aradığını daha iyi anlamak için her biri hakkındaki geri bildirimlere odaklanın. Bu bilgiler, şirketin yönetim ekibini en beğenilen liderler gibi davranmaları için eğitmek için kullanılabilir.

Performans yönetimi anketi en iyi uygulamaları

Bir liderlik anketinden en değerli bilgileri elde etmek için akılda tutulması gereken birkaç en iyi uygulama aşağıda verilmiştir.

İlk olarak, liderlik geri bildirim anketi yanıtlarını tamamen anonim hale getirin. Bu, çalışanların dürüst olma konusunda kendilerini daha rahat hissetmelerine yardımcı olur. Anketin anonim tutulması, katılımcıların başka türlü dile getirmekten çekinebilecekleri sorun veya konuları dile getirmelerini de kolaylaştırabilir.

Daha iyi içgörüler elde etmenin bir başka yolu da sadece şirketin performansıyla ilgili sorular sormaktır. Amaç şirketi bir bütün olarak iyileştirmekse, yönetim ekibinin hangi beceri veya davranışlarının şirketin performansını bir bütün olarak etkilediğini veya etkilemediğini anlamaya yardımcı olacak sorular sorun.

Ayrıca, çalışanlar için bir yönetici anketinin yanı sıra, yöneticilerin kendileri için bir liderlik anketi, hem güçlü hem de eksik yönleri olmak üzere performansları hakkında ne düşündüklerini öğrenmenin harika bir yoludur. Bu nedenle, zaman zaman yöneticiler için yönetimin etkinliğini ilk elden ölçecek liderlik anketleri yapmayı unutmayın.

Güdüler yerine gözlemlenebilir davranışları düşünün

Son olarak, her soru güdüler veya düşünceler yerine gözlemlenebilir davranışlarla ilgili olmalıdır. Örneğin, aşağıdaki gibi ifadelerle daha fazla içgörü elde edilecektir: “Yöneticim bana faydalı geri bildirimler sağlar.” Bu tür bir soru, bir yöneticinin performansı hakkında spesifik geri bildirim verecektir.

Bu en iyi uygulamalar göz önünde bulundurulduğunda, liderlik-davranış anketlerinden daha iyi bilgiler elde edilecektir.

Anket verilerinin güvenilir olmasını sağlamak için anketin tasarlanması ve uygulanmasında doğru adımların atıldığından emin olun. Yüksek kaliteli geri bildirim alma şansını nasıl en üst düzeye çıkarabilirsiniz? İyi bir anket sorusunun nasıl yazılacağına ilişkin makalemizde birkaç öneri bulabilirsiniz!

Liderlik değerlendirme örnek anket soruları:

Bir liderlik anketi oluşturmak ilk başta ürkütücü gelebilir. Endişelenmeyin, başlamanıza yardımcı olacak sorular hazırladık. Bunları doğrudan bir ankette kullanın veya başka sorular için ilham alın:

  • Yöneticinizin etkinliğine güveniyor musunuz?
  • Amiriniz ekibinizin hedeflerine ulaşmasına ve başarılı olmasına yardımcı oluyor mu?
  • Yöneticiniz size yapıcı geri bildirim sağlıyor mu?
  • Yöneticinizin departmanınıza fayda sağlamak için yaptığı bir şeye örnek verin.
  • Yöneticiniz tüm departmanınızı büyük kararlara dahil ediyor mu?
  • Yöneticiniz fikirlerinizi dinlemek için çaba sarf ediyor mu?
  • Yöneticiniz bir lider olarak ne şekilde kendini geliştirebilir?
  • Doğru ya da Yanlış: Bir sorun olduğunda, yöneticiniz bir çözüm bulur mu?
  • Doğru ya da Yanlış: Yöneticiniz herkesin iyiliğini düşünür mü?
  • Doğru ya da Yanlış: Yöneticiniz etkili bir iletişimcidir?
  • 1 ile 10 arasında bir ölçekte, ne kadar fazla çalıştığınızı hissediyorsunuz?

Yöneticiler ve çalışanlar için liderlik anketi sorularını nasıl ayırt edebiliriz?

Yöneticilere yönelik liderlik anketi soruları ile çalışanlara yönelik liderlik anketi soruları arasında ayrım yapmak, soruları bir kuruluş içindeki farklı bakış açılarına ve rollere göre uyarlamayı içerir. İşte ikisi arasında nasıl ayrım yapılacağı.

Yöneticiler için liderlik anketi soruları

Bu sorular, yöneticilerin kuruluş içinde lider olarak niteliklerini ve etkinliğini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Genellikle yönetsel beceriler, karar verme ve genel yönetim yaklaşımına odaklanırlar. Aşağıdaki gibi soruları dahil etmeyi düşünün:

  • Liderlik tarzınızın kurumun değerleri ve hedefleriyle ne kadar uyumlu olduğuna inanıyorsunuz?
  • Ekip üyelerinize ne sıklıkla net yönlendirme ve rehberlik yapıyorsunuz?
  • Ekibin performansını etkileyecek zor kararlar alma konusunda ne kadar rahatsınız?
  • Ekip üyelerinizin bireysel güçlü yönlerinin ekibin başarısı için kullanılmasını nasıl sağlıyorsunuz?
  • Ekip üyeleriniz arasında iletişimi ve işbirliğini nasıl kolaylaştırıyorsunuz?
  • İlerlemelerini ve endişelerini tartışmak için doğrudan raporlarınızla ne sıklıkla bire bir toplantılar yapıyorsunuz?
  • Ekibinizi günlük olarak motive etmek ve katılımlarını sağlamak için hangi stratejileri kullanıyorsunuz?
  • Ekibiniz içindeki çatışmaları ve anlaşmazlıkları nasıl ele alıyorsunuz?
  • Ekibiniz içinde yenilikçiliği ve yaratıcılığı nasıl teşvik ediyorsunuz?
  • Yetki devri ile ekibinizin projelerine bizzat katılımı arasında nasıl bir denge kuruyorsunuz?

Çalışanlar için liderlik anketi soruları

Bu sorular, çalışanların liderlerini nasıl algıladıkları ve liderliğin iş deneyimleri üzerindeki etkisi hakkında çalışanların bakış açılarından içgörü elde etmek için çerçevelenmiştir. Bu sorular iletişim, işbirliği ve çalışan bağlılığı gibi konuları ele almaktadır. Bazı örnekler şunlardır:

  • Yöneticiniz ekibin hedeflerini ve kurumun vizyonunu size ne kadar iyi iletiyor?
  • Yöneticinizin görüşlerinize değer verdiğini ve karar alma süreçlerine katılımınızı teşvik ettiğini düşünüyor musunuz?
  • Yöneticiniz profesyonel büyüme ve gelişiminizi ne ölçüde destekliyor?
  • Yöneticinizin yapıcı geri bildirim ve rehberlik sağlama becerisini nasıl değerlendirirsiniz?
  • Yöneticiniz çabalarınızı ve katkılarınızı ne sıklıkla tanıyor ve takdir ediyor?
  • Yöneticiniz çatışmaları çözmede ve olumlu bir ekip ortamını sürdürmede ne kadar etkili?
  • Yöneticinizin sorumluluk almanız için size güvendiğini ve yetki verdiğini hissediyor musunuz?
  • Yöneticiniz ekip içinde işbirliğini ve ekip çalışmasını ne kadar iyi teşvik ediyor?
  • Yöneticinizle yaptığınız bire bir görüşmelerde aldığınız iletişim ve geri bildirimlerden ne kadar memnunsunuz?
  • 1 ila 10 arasında bir ölçekte, yöneticinizi bir lider olarak başkalarına tavsiye etme olasılığınız nedir (Net Tavsiye Skoru)?

Anket sorularını yöneticilerin ve çalışanların rollerine ve bakış açılarına göre özelleştirerek, liderlik etkinliği hakkında kurum içinde farklı açılardan daha kapsamlı bir anlayış elde edilebilir.

QuestMetric ile bir yönetim ve liderlik anketi oluşturun

Bir işletmeyi geliştirmek daha iyi bir yönetimle başlar. Eğer güçlü bir liderlik ekibiniz varsa, çalışanlar da onları takip edecektir. Bir yönetici etkinliği anketi ile şirketin liderliği hakkında ihtiyaç duyulan her şeyi keşfedin.

Questmetric, ihtiyacınız olan anketleri oluşturmayı kolaylaştırır. İlk olarak, önceden hazırlanmış muhteşem temalarımızdan ve yönetici geri bildirim anketi örneklerimizden birini seçerek başlayın. Ardından anket şablonlarımızdan birini seçin veya özelleştirilmiş sorular yazın.

Belirli sorulara daha derinlemesine dalmak istiyorsanız, soru dallanması, bir katılımcının önceki bir soruya nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak takip sorularının sorulmasına olanak tanır. Olasılıklar sonsuzdur. Şirketinizin ekibi hakkında bilgi edinmeye hazır mısınız? Bugün QuestMetric’de bir hesap için kaydolun ve bir yönetim ve liderlik anketi oluşturmaya başlayın.

Bu makaleyi paylaş :
Bize Ulaşın

Merak Ettiklerinizi Listede Bulamadınız mı?
Hemen Bize Sorun!

Destek Ekibimiz
Her Zaman Sizin Yanınızda

İletişim​

Telefon: +90 850 885 00 07  /  +90 258 215 50 38
E-Posta: [email protected]
Adres: Pamukkale Üniversitesi Teknokent D Blok Z:3 Pamukkale / Denizli